Bahan-bahan
- 1 kg daging batang pinang dipotong menjadi 12 ketul
- 3 biji kelapa parut, 1 biji dibuat kerisik.
- 3 sm halia
- 2 sm lengkuas - dikisar hingga halus.
- 3 batang serai dimesin
- 10 biji cili kering 300 gm bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 sm kulit kayu manis
- 10 gm jintan putih -digoreng tampa minyak.
- 5 gm jintan manis -ditumbuk hingga halus
- Sedikit isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang -digoreng kemudian ditoskan.
- Sekeping gula melaka kecil.
- Garam secukup rasa.
Cara Menyediakan:
- Daging dibasuh dan toskan sehingga kering. Ambil santan kelapa sebanyak dua mangkuk besar.
- Panaskan kuali tumiskan kesemua bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Kemudian masukan santan, kulit kayu manis, bunga lawang dan kelapa yang telah dipotong kecil bersama daging. Biarkan mendidih.
- Masukan gula melaka, garam secukup rasa, tunggu sehingga kuahnya pekat, baru masukkan kerisik. Biarkan bahan tesebut sebati dan kering.
- Akhir sekali masukan jintan manis dan jintan putih.
- Setelah semuanya siap, rendang bolehlah dihidangkan, dan dihias dengan daun salad dan cabai masak.
0 comments:
Post a Comment