MENGENAI BLOG INI

Blog ini direka untuk memudahkan orang ramai terutama yang meminati bidang masakan dan minuman untuk mempelajari resipi dan teknik untuk membuat sesuatu resipi tersebut. Semua karya adalah resipi saya sendiri (tidak ada copy dari mana-mana site). Jika ada persamaan ia mungkin satu kebetulan, sama-sama lah kita berkongsi ilmu dan idea untuk mengembangkan lagi skill kita didapur.

Ikhlas dari Apit Jijo

Rendang Tok

Wednesday, August 17, 2011


Bahan-bahan 
  
  • 1 kg daging batang pinang dipotong menjadi 12 ketul 
  • 3 biji kelapa parut, 1 biji dibuat kerisik. 
  • 3 sm halia 
  • 2 sm lengkuas - dikisar hingga halus. 
  • 3 batang serai dimesin 
  • 10 biji cili kering  300 gm bawang merah
  • 4 ulas bawang putih 
  • 2 kuntum bunga lawang 
  • 2 sm kulit kayu manis 
  • 10 gm jintan putih -digoreng tampa minyak. 
  • 5 gm jintan manis -ditumbuk hingga halus
  • Sedikit isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang -digoreng kemudian ditoskan. 
  • Sekeping gula melaka kecil. 
  • Garam secukup rasa. 

 

Cara Menyediakan: 
  • Daging dibasuh dan toskan sehingga kering. Ambil santan kelapa sebanyak dua mangkuk besar.
  • Panaskan kuali tumiskan kesemua bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau.
  • Kemudian masukan santan, kulit kayu manis, bunga lawang dan kelapa yang telah dipotong kecil bersama daging. Biarkan mendidih. 
  • Masukan gula melaka, garam secukup rasa, tunggu sehingga kuahnya pekat, baru masukkan kerisik. Biarkan bahan tesebut sebati dan kering. 
  • Akhir sekali masukan jintan manis dan jintan putih. 
  • Setelah semuanya siap, rendang bolehlah dihidangkan, dan dihias dengan daun salad dan cabai masak.

0 comments:

Post a Comment