
Bahan-bahan:
- Satu ekor ayam - Potong 16
- Cili Kering - 10 biji
- Bawang Merah, Putih, Halia, Lengkuas (agak-agak sahaje)
- Buah Keras - 2 biji
- Sos cili/tomato - 2-2 sudu besar
- Serai
- Tomato - 2 biji
- Jintan Manis, Putih
- Garam, Gula, MSG (jika suka)
- Air asam jawa
- Minyak masak
Cara-cara:
- Cuci ayam sehingga bersih, pastikan tiada bulu-bulu roma yang tertinggal
- Kisarkan bebawang, halia, buah keras, cili kering, jintan manis dan putih.
- Panaskan minyak, gorengkan ayam dahulu (dilumur dengan serbuk kunyit dan sedikit garam)
- Angkat dan toskan
- Tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan naik bau dan pecah minyak
- Masukkan Sos cili, sos tomato, kacaukan sehingga sebati dan masak.
- Masukkan serai yang dititik. Apabila sudah agak kering, masukkan air asam jawa secukupnya.
- Masukkan ayam goreng dan kacaukan sehingga kuah menjadi pekat.
- Akhir sekali masukkan tomato yang dipotong empat.
- Hiaskan dengan daun pudina/daun sup/daun bawang(dipotong gelang)
0 comments:
Post a Comment