MENGENAI BLOG INI

Blog ini direka untuk memudahkan orang ramai terutama yang meminati bidang masakan dan minuman untuk mempelajari resipi dan teknik untuk membuat sesuatu resipi tersebut. Semua karya adalah resipi saya sendiri (tidak ada copy dari mana-mana site). Jika ada persamaan ia mungkin satu kebetulan, sama-sama lah kita berkongsi ilmu dan idea untuk mengembangkan lagi skill kita didapur.

Ikhlas dari Apit Jijo

Ayam Masak Merah

Tuesday, August 23, 2011

Bahan-bahan:

  • Satu ekor ayam - Potong 16
  • Cili Kering - 10 biji
  • Bawang Merah, Putih, Halia, Lengkuas (agak-agak sahaje)
  • Buah Keras - 2 biji
  • Sos cili/tomato - 2-2 sudu besar
  • Serai
  • Tomato - 2 biji
  • Jintan Manis, Putih
  • Garam, Gula, MSG (jika suka)
  • Air asam jawa
  • Minyak masak
Cara-cara:
  • Cuci ayam sehingga bersih, pastikan tiada bulu-bulu roma yang tertinggal
  • Kisarkan bebawang, halia, buah keras, cili kering, jintan manis dan putih.
  • Panaskan minyak, gorengkan ayam dahulu (dilumur dengan serbuk kunyit dan sedikit garam)
  • Angkat dan toskan
  • Tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan naik bau dan pecah minyak
  • Masukkan Sos cili, sos tomato, kacaukan sehingga sebati dan masak.
  • Masukkan serai yang dititik. Apabila sudah agak kering, masukkan air asam jawa secukupnya.
  • Masukkan ayam goreng dan kacaukan sehingga kuah menjadi pekat.
  • Akhir sekali masukkan tomato yang dipotong empat.
  • Hiaskan dengan daun pudina/daun sup/daun bawang(dipotong gelang)

0 comments:

Post a Comment