Bahan-bahan
- Ikan mayong
- Cili kering (Secukupnya)
- Bawang Merah dan Bawang Putih - 5/5
- Belacan (Ibu Jari) - Digoreng sedikit
- Halia - Secukupnya
- Bendi - Potong pangkal
- Belimbing Buluh
- Daun Kesum
- Bunga Kantan - Dihiris
- Air Asam Jawa - Secukupnya
- Minyak Masak
- Garam dan Perasa MSG (jika suka)
Cara Membuat:
- Siang ikan mayong mengikut potongan kesukaan anda sama ada besar atau kecil.
- Kisarkan (jika tumbuk lagi kaw) bebawang, halia, belacan dan cili kering sehingga lumat.
- Masukkan minyak masak didalam periuk, tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak (cili kisar).
- Masukkan potongan ikan mayong dan air asam jawa secukupnya. Biarkan seketika.
- Masukkan daun kesum, bunga kantan, bendi dan buah belimbing buluh (dipotong serong nipis) kedalam masakan tadi dan biarkan sehingga kuah menjadi pekat.
- Sedia untuk dihidangkan.
Tips: Banyakkan cili kering untuk jadikan kuah pekat, masak dengan api sederhana dan jangan terlalu lama kerana ikan akan mudah hancur.
0 comments:
Post a Comment